Cum alegi corect bicicleta pentru copilul tău?

 

Pentru a primi o satisfacţie deplină de la mersul pe bicicletă, este foarte important să alegem corespunzător “calul de fier”. Dacă bicicleta nu va corespunde vârstei copilului Dvs., atunci orice călătorie va deveni anevoioasă şi va aduce fericire.

Specialiştii recomandă să începeţi antrenamentele nu mai devreme de la vârsta de trei ani. Pentru această vârsta cea mai potrivită va fi bicicleta cu 3 roti. Aceasta trebuie să fie rezistentă şi nu prea grea. Acordaţi atenţie la cursul pedalelor: copilul nu trebuie să întâmpine dificultăţi când le roteşte. La vârsta de 5-6 ani puteţi învăţa copilul să meargă pe bicicleta cu 2 roţi. Majoritatea producătorilor completează bicicletele pentru vârsta respectivă cu roţi laterale suplimentare. Când copilul se va deprinde şi se va simţi mai încrezut, acestea pot fi înlăturate. Acest lucru este foarte comod, căci la etapele iniţiale, roţile laterale vor ajuta copilul să-şi menţină echilibrul şi să conducă bicicleta corect fără frica de a cădea.

Cu toate acestea, achiziţionarea bicicletei pentru copil, se orientează nu doar după vârstă dar şi după înălţime. Reieşind din aceasta, veţi putea alege diametrul necesar al roţii şi lungimea cadrului bicicletei. Pentru a determina cum ar trebui să fie mărimea roţilor, utilizaţi metoda simplă: împărţiţi înălţimea copilului la 2,5, apoi la 2,45 (lungimea unui inch în cm). Dacă înălţimea copilului este de exemplu, 110 cm. Respectiv va fi 110/2,5/2,54 = 17,3 inchi. În aşa fel trebuie să alegeţi bicicleta cu roţile de 16 sau 18 inchi. Producătorii de biciclete produc roţi cu diametru de 10, 12, 16, 20 sau 24 inchi. Ţineţi cont de faptul că, în momentul când copilul stă pe pământ, distanţa dintre cadru şi picioare trebuie să fie cel puţin de 10 cm.

Un rol nu mai puţin important îl joacă şi lungimea cadrului bine aleasă. Corectă este considerată acea care permite, de la volan până la capătul scaunului, să poziţioneze mâna : de la cot până la finele degetelor.

O atenţie deosebite trebuie acordată la setarea scaunului şi volanului. Acesta vor fi poziţionate în aşa fel, încât copilul, care ţine spinarea drept, va reuşi să atingă solul în caz de frânare urgentă.

Apropo, despre frâne. Nu trebuie să cumpăraţi copilului Dvs. o bicicletă cu frâne de mână, până când mâinile sale nu vor fi suficient de puternice, pentru a opri brusc bicicleta. Pentru a înţelege dace el va reuşi să apese frâna de mână, daţi-i să strângă strâns o cutie goală de staniu de la suc. Dacă copilul nu fa va fi capabil să o facă cu o singură mână, frânele de mână deocamdată nu-i trebuiesc.

 

În plus, lanţul de la bicicletă trebuie să fie acoperit de un capac, astfel încât acolo să nu ajungă pantalonii săi. Aceasta va contribui la evitarea căzăturilor şi coleziunilor.

O atenţie deosebită acordaţi materialului, din care este fabricată. Bicicletele de aluminiu sunt mult mai uşoare, decât cele ce sunt confecţionate din oţel. Acest lucru este important în cazul în care, copilul va fi nevoit să transporte singur bicicleta.

La 27 mai curent, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în centrul Chişinăului va avea loc cursa de ciclism pentru copii Kids Criterium 2017, organizată de site-ul mama.md împreună cu organizaţia Sporter. Copilul Dvs, va putea să-şi etaleze propriile abilităţi de conducere a bicicletei.

Cursa de ciclism pentru copii Kids Criterium va avea loc sub formă de competiţie, pe diferite categorii de vârstă  de la 5-13 ani. Micii sportivi vor trebui să parcurgă distanţa de 400, 800 şi 1200 m. Cursa se va desfăşura pe biciclete cu 2,3 şi 4 roţi, de asemenea şi pe trotinete şi biciclete pentru alergare. Cursele vor avea loc pe propriile biciclete. Toţi copiii trebuie să deţină căşti!

Înregistrarea este disponibilă aici. Fiecare copil trebuie înregistrat individual!

Nu rataţi şansa de a participa la cel mai important eveniment de ciclism al anului!