• Română
    • Русский
    • English

Cum înveți copilul să meargă pe bicicletă în doar 4 pași

Mersul pe bicicletă pare simplu pentru copil, până în momentul în care el însuși urcă în șa și înțelege că este mai dificil decât credea. Însă este doar o impresie, pe care Dvs. trebuie să o spulberați. O puteți face în patru pași simpli, care îl va ajuta pe copil să obțină încredere și să înțeleagă principiul mersului pe bicicletă.

Pasul I

Mai întâi de toate, trebuie să învățați copilul să manevreze bicicleta pe loc. Îl poate ajuta să înțeleagă cum trebuie să urce pe o bicicletă, cum să o mențină și cum să nu cadă de pe ea stând pe loc, practica pe runbike, adică bicicleta fără pedale, tricicletă, trotinetă sau bicicleta cu roți ajutătoare. Totodată, trebuie să aveți în vedere că un factor important este și cel psihologic. Insuflații încredere și ajutați-l să-și înfrunte frica. 

Pasul II

După ce tânărul ciclist a înțeles cum să se comporte cu bicicleta, învățați-l să-și mențină echilibrul. Lăsați-l să miște bicicleta cu picioarele, iar pentru asta, șaua bicicletei trebuie fixată la înălțimea potrivită. Explicați-i cum să fixeze piciorul pe pământ când bicicleta se înclină și începe să cadă. Iar când deja simte direcția de mișcare a bicicletei și modul în care trebuie să o echilibreze, e momentul să-i arătați cum trebuie să învârtească pedalele. Susțineți-i bicicleta, în timp ce el dă din pedale și se mișcă înainte.

Pasul III

Următorul pas este să-i explicați cum trebuie să manevreze volanul și, mai ales, că acesta îl poate ajuta să mențină bicicleta în echilibru. Trebuie să fiți atenți ca piciul Dvs. să sincronizeze toate acțiunile și să înțeleagă faptul că în același timp trebuie și să dea din pedale, și să aibă grijă de direcția roții din față. Totodată, învățând copilul cum să accelereze, trebuie să-i explicați și cum să frâneze corect.

Pasul IV

Susținând bicicleta, permiteți-i să accelereze. Nu-l lăsați să meargă singur până când nu se simte pregătit, iar înainte de a o face, preîntâmpinați-l. Având puțină viteză, copilul va putea manevra singur bicicleta. Cel mai bine este ca primul antrenament să aibă loc pe iarbă, pentru ca o eventuală cădere să fie mai moale, dar și viteza să nu fie foarte mare. Copilul are cea mai mare încredere în Dvs., iar în momentul în care parcurge primii metri pe bicicletă, are nevoie de susținere. Lăudați-l pentru succesele pe care le face și ajutați-l să se ridice dacă cade, încurajându-l să încerce din nou.

În scurt timp, după ce va simți cum să pornească, să frâneze și să-și mențină echilibrul, nu-l veți putea prinde pe piciul Dvs., care va petrece mai tot timpul pe bicicletă. Iar pentru a trece la un nou nivel și pentru a-l implica în adevărate competiții de ciclism, înregistrați-l la cea mai mare cursă de ciclism pentru copii Kids Criterium, care va avea loc pe 12 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. Vă puteți înregistra copiii AICI!